– Voorwoord Een (zo goed mogelijke) bijgewerkte databank kan alleen gerealiseerd worden met de hulp van familieleden. Wij ontvangen informatie liever dubbel dan helemaal niet.
– Familiegegevens, waar blijven ze . . . . Als stichting kunnen wij niet bij de overheden terecht als het om ‘recente’ gegevens gaat en recent betekent dan voor geboorten over de laatste 100 jaar, huwelijken 75 jaar en overlijden 50 jaar. Met andere woorden: voor de ‘recente’ geschiedenis is de stichting helemaal afhankelijk van wat de families zelf aan ons doorgeven.
– Herinnering aan Jan Donders Uit het boek van Nell Meeusen-Schafrat ‘Zó zag ik Geldrop’ In de jaren dertig van de vorige eeuw woonden er in Geldrop twee stoere knapen: Jan Donders (GS 972) en Jan Govers. Ze waren altijd samen, echte gezworen kameraden. En ze haalden de zotste streken uit. Daar stonden ze ook om bekend.
– Paul Donders tennist al 50 jaar Door Heilwig Donders (GS 809) lid van Tennis Club Unicum in Leiden, werden wij attent gemaakt op een bericht in nieuwsbrief (nr. 5 van 2009) van TC Unicum over Paul Donders (GS 570)
– ToeperToetje-song Vorig jaar juni werd het typisch Tilburgse gebakje (ToeperToetje) met feestelijk vertoon gepresenteerd. Joris Donders (GS 942) maakte samen met Alex Risch en Bram Tinga de ToeperToetje-song, die op CD single verscheen.
– Lintje Bart Donders Bart’s eigen toelichting op de reden waarom hem het lintje is toegekend: het is toch ook erg mooi als je medevrijwilligers je op een fantastische manier in het zonnetje zetten. Ik voel me vereerd.
– Een bericht van de noordelijkste Dondersen Peter en Karin Swart-Donders (GS 1231) zijn in maart 2006 met de toen zes maanden oude dochter Silje verhuisd naar Bardu. Karin werkt inmiddels als freelance journalist, vooral voor twee Noorse kranten.
– Hier is onze Noorse Donders kerstbrief Ook van Peter en Karin Swart-Donders. Groeten van Silje, Thomas, Peter en Karin uit Bardu (allemaal GS 1231), waar het noorderlicht vanavond aan de hemel danst.
– De stichting ook als contacten bureau? Wij kregen al een hele tijd geleden van Harrie Donders (GS 968) een familiefoto toegestuurd die hij na hun terugkeer in een nalatenschap tegenkwam. Hij vroeg ons of wij mogelijk wisten wie dit waren. Onze stichting is van en voor de Donders familieleden. Zo zie je maar dat de stichting een beetje door toeval een bij- drage kan leveren in verloren contacten binnen de familie.
– Correctie in genealogie familieboek Natrekken van gegevens van het in de familieboeken vermelde huwelijk van Anna Margareta Donders op 23 juni 1771 met Gerardus Cornelis Brenders toont aan dat dat niet klopt. Hun gezin onder GS V.632 is daarom verwijderd, en ze zijn daarom in de databank nu als “onbekende Donders familie” aangeduid.
– Genetisch genealogisch DNA-onderzoek Op initiatief van VVF afdeling Antwerpen heeft Familiekunde Vlaanderen bij de Vlaamse overheid een DNA project ingediend. De eerste fase van het project, uit te voeren in 2009, betreft het oude Hertogdom Brabant, inclusief Waals-Brabant en het Nederlandse Noord-Brabant waaraan 500 mensen kunnen deelnemen. Als stichting met een grote Brabantse stamboom vonden wij dat wij hieraan moesten deelnemen hebben ons daar ingeschreven. Op 15 februari 2009 is het project in Oostmalle (België) officieel van start gegaan.
– Website DondersNieuws, nu 2 jaar Als familie mogen wij toch wel een beetje trots zijn op het feit dat er zoveel belang- stelling voor de Donders familiewebsite. Wij hebben dan ook gepland om de bezoekersteller op de website zichtbaar te zetten. Zo kan iedereen de actuele stand van het aantal bezoekers zien.
– As near as possible Anderhalve eeuw geleden verscheen Darwins monumentale Origin of Species. Elf jaar eerder, in 1848, sprak prof. F.C. Donders (GS 340) zijn oratie uit: De Harmonie van het Leven, de Openbaring van Wetten. Daarin was de hele afstammingsleer al beknopt geformu- leerd. In 1869 schudden de twee elkaar voor het eerst de hand.
– Die drie DONDERSEN in Almere Frans Donders (GS 585) werd gewezen op de ROOIE DONDERS, ontworpen door architect Liesbeth van der Pol die de Rooie Donders realiseerde aan de rand van Almere omstreeks 1998.
– De jaarrekening 2008 van Stichting Familiearchief Donders zie DondersNieuws